Tévhitek nyomában

Úgy két éve történhetett, hogy forrásokat kerestem a parlagfű beltartalmára vonatkozó eredményekről, amikor elém került többek közt egy olyan cikk is, aminek a hatására született egy elméletem. Egy elméletem arról, hogyan, honnan indulhatott el „a parlagfű ambrózia, tehát az istenek eledele” tévhit. Ettől kezdve haladok az úton, a tévhitek nyomában. Mert nem. Ez az Ambrosia nem az az ambrózia. És nem gyógynövény.

Egyéb gondjaink mellett az elmúlt egy évben a parlagfű téma úgy általában háttérbe szorulni látszott – de mint tudjuk, a látszat csal! Ezt bizonyítja az is, hogy tavaly készült velem interjú és az Agrofórum online is múlt nyáron kért együttműködésre egy parlagfüves anyag erejéig.

Attól függetlenül, hogy van épp elég más gondunk,

  • a parlagfű ugyanúgy élt és virult tavaly is, ahogy az idén is
  • az allergiások úgyanúgy szenvedtek és szenvedni fognak az idén is
  • a gazdálkodóknak ugyanúgy védekezniük kellett ellene, ahogy azt az idén is tenniük szükséges.

A szezon közeledtével a tévhitek is újra előkerültek, én pedig a nyomukba eredtem, újra. A „nem ambrózia” küldetés része az is, hogy a tévhitek forrására is fény derüljön. Hogy stílusos legyek: gyökerestől szabaduljunk meg a problémától.

Ha bármilyen elképzelésed, elméleted van arról, hogy honnan eredhetnek a parlagfűvel kapcsolatos tévhitek, oszd meg velem kérlek, küldd el ezen az űrlapon >>> Előre is nagyon köszönöm.

Mit jelent, hogy a tévhitek nyomába eredtem?

Le akartam írni, mikor is találkoztam először a parlagfűre vonatkozó gyógynövényes tévhittel. Rádöbbentem, hogy sokkal korábban, mint ahogy az mostanában a fejemben volt. Eszembe jutott ugyanis, hogy amikor egy, a gyomok sokszínűségével kapcsolatos ismeretterjesztő előadásomat tartottam Erdőkertesen, már akkor nekem szegezték a kérdést. A dátum az esemény után készült tablón: 2015.05.08.

gyomnövények (át)értékelése, melynek kapcsán először kérdeztek a parlagfűvel kapcsolatos tévhitekről.

Ekkor még nem éreztem erős késztetést a kutakodásra. De minél több helyen jártam ismeretterjesztő előadásaimmal, minél több projektismertető és tájékoztató előadásunk volt a Joint Ambrosia Action Interreg projekt keretében, minél több nagylétszámú, igen értékes csoportban olvasgattam, annál többször kerültek elő a tévhitek.

Megfogalmazódott bennem, hogy

hiába minden törekvés, törvényi szabályozás, a gazdák növekvő fegyelme, a parlagfű gyérítés és kaszálás, ha futótűz módjára terjednek a téves információk

a nagy létszámú csoportokban.

Mit is tehetnék a tévhitek terjedése ellen?

Hiszen ha egy-egy ilyen tévedést taglaló poszt vagy hozzászólás alatt megnyilatkozom, azzal csak olajat öntök a tűzre, illetve csak kevesekhez érek el.

Mindig lesznek olyanok, akik megtalálnak régi blogokat, videókat, és ellenőrizetlenül osztják azok tartalmát, vagy csak azt, amit épp hallomásból tudni vélnek. Nem néznek utána, nem kételkednek, igaznak fogadnak el egy-egy felkapott dolgot. Nem is az a baj, hogy nem kételkednek, vagy hogy elhisznek valamit. Hanem az, hogy teljes meggyőződéssel hirdetik is...

Nem olyan régen valaki megkeresett, hogy ezt a gyógynövény-gyomnövény kérdést tisztázni kellene, segítsek. Ezért született például ez a bejegyzés. A hölgy rákérdezett, tudom-e honnan, kitől ered ez a veszélyes, káros tévhit. Én megosztottam a hölggyel a saját nézetemet, tőle pedig másik, figyelemre méltó információt kaptam. Még át kell gondolnom, milyen formában osszam meg, megosszam-e egyáltalán a beszélgetésünk erre vonatkozó részét. A saját elméletemet mindenképp közzéteszem, hamarosan. Mert úgy vélem, minden, minden tévhit innen indult.

Köszönöm, ha követed utamat a tévhitek nyomában.

Hozzászólnál? Kérdésed, véleményed van?

Ezen az űrlapon küldd el! >>

Ez is érdekelhet
Gyógynövény vagy gyomnövény?
Gyógynövény vagy gyomnövény?

Tisztázzuk le, hogy mi a gyomnövény és a gyomnövény közti különbség (és hasonlóság), a parlagfűre kihegyezve.

Az Ambrosia meg én
Az Ambrosia meg én

Amikor valaki nekiveselkedik és végre elegendő bátorságot is gyűjtött a hite és elszántsága mellé, hogy a küldetésének éljen, hogy a Read more

Szakértő lettem – egy portálon is
Szakértő lettem – egy portálon is

Parlagfű szakértő lettem egy portálon. A Családinet.hu -n megjelent a harmadik szakértői cikkem is parlagfű témában.

A parlagfű Ambrosia. De akkor mi az ambrózia?
A parlagfű Ambrosia. De akkor mi az ambrózia?

A parlagfű Ambrosia artemisiifolia L., , és nem ambrózia. De akkor mi az ambrózia? Tisztázzuk, melyik az istenek eledele!

Tévhitek nyomában
Scroll to top
error: Content is protected !!